Tuinontwerp

De tuin in Oosterwold is een heel belangrijk onderdeel van je plan. Logisch ook, in een gebied waar je maar 8% van je kavel mag bebouwen.

Met 1600m2 ruimte kun je heel erg veel doen, ons (mijn 😜) wensenlijstje was dan ook enorm. Maar wel zo groot dat ik er niet meer uitkwam, want wat plaats je nu waar?

Hoe plan je de waterhuishouding als er nattere winters zijn en drogere (of nattere) zomers?

Ik kwam er niet uit. Ik had inmiddels al vele boeken gelezen over permacultuur en wist dat ik dat graag wil gaan toepassen, met de natuur werken en niet ertegenin. Weinig onderhoud is ook wel een vereiste, want ik ben niet van plan om elke week met de grasmaaier mijn gazon bij te houden. Ik hou van wilde tuinen waarin van alles te zien en te eten is, maar ik mis de kennis om hier een overzichtelijk ontwerp van te maken. Het begon me te duizelen in elk geval.

We hebben daarom Sabine van Andel gevraagd om een permacultuur framework te ontwerpen voor de tuin, iets dat we zelf in fases kunnen beplanten.

Ze ontwierp een eilandjestuin met vruchtdragende heesters zoals vlier en lijsterbes langs de randen, hugelkultur op de hoeken van het kavel (verhoogde bedden) zodat er al vrij snel en mooie, groene wand ontstaat. Dit zorgt ook voor meer privacy. De heesters zijn afwisselend hoog, middelhoog en laag.

Onderaan een wadi, dat is een regenwateropslag die droog staat als er minder regen valt, met beplanting als kattenstaart, dotterbloem, pitrus en moeras-vergeet-mij-nietje.

Vlonders over de wadi heen zodat je je precies in Scandinavië waant. Ook onderaan een speelhut van gevlochten wilgentenen, dat heb ik een paar jaar geleden geleerd te maken.

Bovenin de tuin een boomgaard met appel, peer, pruim, pawpaw, mispels en noten. En rechts een boomerangvormige vijver. Links een dierenweide voor de kippen en in de toekomst misschien twee mini varkentjes.

Vlakbij het huis kruidenborders, klimfruit, frambozen en moestuinbakken. (voor de schaal : die zijn 3×1 meter)
We hebben nu een ronde, niet permanente iglo-kas op de planning staan, maar dit is nog niet definitief. Even kijken of deze er wel mag staan.

Ook delen we met onze buurman Badr een kinderspeelplek op de kavel grens. Geen fluoriserend speelhuisje van plastic, maar iets dat er natuurlijk uit ziet.

Dit alles is natuurlijk een plan en nog niet definitief maar het helpt wel om ons doel in de gaten te houden. In alle rompslomp van vergunningen is het fijn zulke mooie plaatjes voor ogen te houden en te weten dat dit van ons wordt.

http://www.sabinevanandel.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s