Workshop Enten

Ik deed vandaag mee met een workshop enten. De workshop werd gegeven door Johan van de stadsbomerij en het weer (wind & regen) was er perfect voor.

https://stadsbomerij.nl/

Nadat Johan informatie gaf over het enten zelf en ook waarom er geënt wordt, mochten we zelf aan de slag. Bij het enten gebruik je een vlijmscherp snijmes, en één van de snedes die je moet maken snij je naar je toe. In stevig hout. Eigenlijk precies het omgekeerde van wat ik vroeger leerde bij de scouting. (altijd van je af snijden)

De pleisters werden er dus bijgehaald, want al snel had één van de deelnemers een jaap in de vingers. En later nog meer. Bloed, zweet en tranen kost dat Oosterwold dus. 😳 Gelukkig lukte het mij zonder bloedvergieten het enten in de vingers te krijgen 😉 en had ik er veel plezier in.

Er was ook een deelnemer die een monster van Frankenstein boompje maakte, want op een appel onderstam werden meerdere enten gezet van verschillende appelrassen. Ik ben heel benieuwd hoe dat boompje uit zal pakken! De ene tak zal dus een ander fruitras krijgen dan de andere tak.

Op de foto zie je het enten van een halfstam peertje, soort Williams. Overigens is dit niet zo’n nette ent, want het moet goed aansluiten om door te kunnen groeien. In elk geval waren de latere versies beter dan de eerdere.

Ik kocht ook een paar appel onderstammetjes om onze eigen appelboom in de tuin te enten. Deze heeft zulke heerlijke appels, zonde als we daar geen baby’s mee maken.

Ziehier het begin van onze fruitboomgaard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s