Klei en bos

Afgelopen woensdag hadden wij de grondoverdracht, na bijna exact 2 jaar na de plaatsing van de stip werden wij grondeigenaren van ons stukje Flevoklei!

Dat moet gevierd worden, dus een dag later werd er een vrachtwagen lading bomen geleverd voor op ons stukje klei. Lekker doortastend.

Zo zat het niet helemaal, want een week eerder kochten buurvrouw Emmelie en ik een hele lading fruitbomen op via een online veiling van een opheffingsuitverkoop. Het lukte ons om 3 soorten appels, (Jonagold, Laxton’s Superb en de Schone van Boskoop) 1 perenras (Beurre Hardy) en een 1 pruimenras (Reine Claude) te bemachtigen. Meerdere stuks per ras, want ze gingen alleen in grote hoeveelheden.

Emmelie en man Ricardo huurden vervolgens na lang bakkeleien een vrachtwagentje, en dat was maar goed ook. Waar ik dacht dat die stapel met 58 bomen wel in een flinke aanhanger paste, ging Emmelie uit van onderstaand plaatje, dus regelden we een vrachtwagen. Onze boompjes zouden we niet zo groot zijn, maar ze waren wel minimaal 3 meter. Dat mag natuurlijk niet teveel uitsteken.

De vrachtwagen zat na inladen ook helemaal vol. Het ophalen was dan ook een flinke klus, vooral omdat het in the middle of nowhere was.

Op vrijdag kwam Nico, grootafnemer van onze boompjes, helpen met zijn 3 zoons. Alle kinderen hielpen (even) mee, maar Nico’s oudste bleek een tuinman in de dop. Boom na boom werd geplant en we klaarden de klus in een paar uurtjes, dankzij de makkelijke tuingrond rondom het huis. Toen stond er een bos!

Dat bos dat moet straks verplaatst worden naar zo’n 7 adressen in Oosterwold inmiddels, maar de boompjes staan nu in de grond en hopelijk kunnen ze dit plantseizoen nog een mooi plekje krijgen. Ik verwacht wel dat het planten wat meer voeten in de aarde zal hebben want die klei is niet zo makkelijk als tuingrond natuurlijk.

Ondanks de grondoverdracht ligt er vooralsnog geen weg, dus naar het kavel toegaan met een aanhanger zit er nog niet in.

We hopen dat de Oeverwalweg er met enkele weken ligt, we staan in elk geval te popelen om alles een plekje te geven.