And… GO!

2020, We konden starten! Een blog over de eerste 3 maanden van het jaar.
Eindelijk werd dan in januari onze weg aangelegd. We konden eerder nog niet exact bepalen waar ons kavel lag, want de weg was er nog niet. En met je telefoon is het niet erg nauwkeurig, dus 100% zeker weten waar ons kavel lag in het grote veld, wij wisten het niet.

Op een winderige dag in januari konden we dan, door de modder, over rijplaten heen met de bakfiets, eindelijk bij ons kavel komen. Er stonden zelfs al piketpaaltjes bij de hoeken van ons kavel.
Lola vond een worm, doordat de waterstand zo hoog was, hadden alle wormen zich verzameld in de bovenste laag van de aarde. De worm werd in haar zak meegenomen en in de wormenbak gestopt die bij de voordeur van ons huurhuisje staat.
Zo kon hij weer bij z’n vriendjes zijn, aldus Lola.
Op de terugweg viel ze overigens met haar snufferd in een modderpoel, dus een echt Oosterwoldse doop heeft ze al gehad.

In februari was de weg (bijna) bij ons huis, dus gebruikten we de voorjaarsvakantie om wilgen te planten langs de achterkant van het kavel. Een grote graafmachine versperde de weg, maar we konden er nog nét langs met onze kruiwagen, dus al het plantgoed in de kruiwagen, en dan volbeladen, een stuk lopen. We wilden het plantseizoen niet missen, we konden nog planten, er was een weg, dus het was een lekkere work-out. Naast wilgen hebben we ook veel “bosplantsoen” ingeplant, zoals berken, zwarte elzen, hazelaars, kornoelje, kardinaalsmuts, aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen. Die konden dan nog profiteren van de vochtige aarde, de winterrust en wij konden de spade nog goed in de klei krijgen. Ook de hoogstam appelbomen hebben we vlot de grond in gezet, met behulp van onze buurman Martin. De opgekuilde Laxton’s Superb en Schone van Boskoop (appels) hebben we samen in de grond gezet, verstevigd met dikke kastanjehouten palen en boomband gemaakt van autogordel. Dat was overigens wel in het staartje van de storm Dennis, dus we konden goed zien dat de boompalen hielpen bij het overeind houden van de boompjes.

In maart kwam de grote composthoop, we lieten 10 kuub compost leveren zodat we alle boomspiegels konden toedekken met een dikke laag. Dit om te zorgen dat de klei niet zo uitdroogt en beter bewerkbaar blijft. Nu, in april, heeft het 4 weken lang niet geregend en ik kan tot nu toe zeggen dat het werkt. De dikke compostlaag zorgt ervoor dat de klei niet zoveel scheurt en de wormen maken de bovenste laag van de klei goed los. Waar de compost dunner is, werkt het niet zo goed, een dikke laag van 10 cm is echt wel nodig,
De eerste paar weken hebben we per dag 10 kruiwagens uitgereden tussen de bomen, en momenteel hebben we nog zeker 5 kuub over om over het landje te verdelen, dus 60 kruiwagens. We gebruiken deze om een bloemenweide aan te leggen. De zaden zijn al binnen.
De eerste bloesem verscheen bij de buurman, in maart al. Zijn pruim was de eerste die in bloei stond, prachtig om te zien dat ons harde werk in februari een doel had: de boom is aangeslagen en heeft genoeg vocht.

Eind maart werd er geheid en werd de achterste vijver uitgegraven. Hij is 100 cm diep, en er ligt een bodempje water in. Dat is dus een muggenkweekvijver. Zodra we weer een graafmachine hebben willen we deze uitdiepen, want alhoewel het zeker ruimte geeft aan een flink wateroverschot, heb ik geen zin in nog meer muggen. (de klamboe hangt alweer op in ons huurhuisje, muggen te over)
Verder wachten we nu op de fundering, die komt in april. We hebben moeten heien met te korte heipalen, waardoor de fundering er anders uit komt te zien. Er was gelukkig een oplossing voor het probleem, maar we willen wel zeker weten dat alles goedgekeurd wordt door de constructeur en de toezichthouders van de gemeente.

Ons huis is inmiddels in productie in Litouwen, maar door het Corona virus kan het assemblageteam de grens met Polen niet over. We wachten het af, je hierover druk maken heeft toch geen zin. We genieten van het voorjaar en de tuin, er zijn nog zat dingen om te doen hier in de buurt. Gelukkig zijn we gezond en kunnen we de kinderen lekker buiten laten spelen in de tuin en het bos.

 • September 2019

  De aanleg van de Oeverwalweg, najaar 2019

 • Januari 2020

  Eerste keer op het kavel

 • Februari 2020

  Bomen planten in storm Dennis: wilgen, appelbomen, bosplantsoen en modder. Vooral dat laatste.

 • Maart 2020

  Compost, bloesem, huisnummer, heien en vijver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s